Vad du behöver veta om hur fungerar domännamn

De flesta av oss har redan en idé om vad ett domännamn är – det är en del av webbplatsens adress. Men vilken del exakt? Och ännu viktigare, hur översätter den magiskt till rätt IP-adress och hjälper webbläsaren att ladda webbplatsen? Vi besvarar alla dessa frågor här i den här artikeln om hur domännamn fungerar.


Vad är ett domännamn?

Ett domännamn, på de enklaste termerna, är vanligtvis identiteten på en webbplats på World WideWeb. Det finns också som en del av professionella e-postadresser efter "@" symbol. Detta namn består vanligtvis endast av bokstäver men kan också innehålla siffror och bindestreck “1and1.com” eller “Euro-space.net”.

Syftet med ett domännamn är att göra IP-adresserna för en viss onlineenhet (som webbplatser) mer läsbara och lätt minnesvärda för människor. Så du kan identifiera dem mycket lättare bland de miljarder enheter som bor på internet.

Det hjälper också till att fastställa företagets professionella identitet under e-postkommunikation. Systemet som gör allt detta möjligt kallas Domain Name System (DNS).

Vad du behöver veta om hur fungerar domännamn

En IP-adress består av en serie eller sekvens av siffror separerade med punkter. I det stora utrymmet på Internet är det omöjligt för någon att komma ihåg dessa unika nummersekvenser för att komma åt sina favoritwebbsidor.

Det är därför vi i stället använder domännamn som i allmänhet är kompakta och enkla att uttala.

Som ett resultat är det lättare för oss att förbinda dem till minne eller söka efter dem på globala sökmotorer.

Vad är skillnaden mellan ett domännamn och en webbplats?

Även om det är vanligt att använda termerna “domännamn” och “webbplatser” omväxlande är de faktiskt inte samma sak.

Ett domännamn fungerar som en webbplats. Det representerar den unika platsen för en webbplats och hjälper dig att identifiera den enkelt i det stora internetuniverset. Så en webbplats är som ett hus och dess domännamn är som dess officiella adress.

När du har köpt och registrerat ett domännamn kommer du bara att äga adressen, inte huset själv. Du behöver fortfarande en webbhotelltjänst. Många domänhotelltjänster är både domännamnsregistratorer (där du kan registrera domännamn) och webbhotelltjänster, så du kan få båda tjänsterna hos samma leverantör.

Vad är skillnaden mellan ett domännamn och en URL?

Detta är en annan vanlig förvirring bland massorna. Domännamnet, som är den webbplatsens identitet, är också en del av dess URL. En URL eller Uniform Resource Locator kan innehålla andra delar tillsammans med domännamnet eftersom den hänvisar till en specifik webbsida varje gång.

Domännamnet hänvisar till hela webbplatsen, så det gör det inte’t behöver någon annan komponent. Genom att lägga till vissa snickor och underkataloger till den gemensamma basen som bildas av ett domännamn, kan vi nå en viss webbsida.

Hela adressen representerar tillsammans webbadressen till den webbsidan.

Var kommer domännamn ifrån?

Domännamn kommer i princip från ICANN eller Internet Corporation för tilldelade namn och nummer. Det är en organisation som övervakar processen för att tilldela domännamn till IP-adresser. Mer specifikt ansluter det varje domännamn till dess motsvarande IP-adress.

Detta säkerställer att alla unika domännamn runt om i världen samordnas ordentligt så att själva internet kan fungera sömlöst. Det har gjort det sedan starten 1998.

I slutändan upprätthåller deras bidrag en stabil miljö för DNS (mer om det i nästa punkt) och gör att den totala webbinfrastrukturen kan fungera smidigt.

Vad är DNS?

DNS är en förkortning för Domain Name System. Det här är trollkarlen som förvandlar de komplexa IP-adresserna till enkla domännamn.

Som Cloudflare uttrycker det är DNS internet’s telefonbok som håller register över vilket domännamn som hänvisar till vilken IP-adress.

Så får din webbläsare information varje gång du skriver webbadressen i adressfältet.

För att lära dig mer om DNS-hantering som är tillämplig på webbhotell, se den här artikeln om DNS för webbhotell och den här artikeln om DNS-verktyg.

Hur fungerar DNS?

DNS är en förkortning för Domain Name System. Det här är trollkarlen som förvandlar de komplexa IP-adresserna till enkla domännamn. Som Cloudflare uttrycker det är DNS internet’s telefonbok, som håller register över vilket domännamn som hänvisar till vilken IP-adress.

Så får din webbläsare information varje gång du skriver webbadressen i adressfältet. Det är därför det är en oumbärlig del av webbhotell.

Hur du får ditt domännamn?

För att få det domännamn du väljer kan du behöva lita på en domännamnsregistrator. Denna registrator kommer i sin tur att kommunicera med ICANN som’är den som ansvarar för att tilldela ett domännamn till din IP-adress.

I denna process ingår att betala en liten registreringsavgift. Det registrerade namnet kommer att vara i ditt regeringstid i ett år. Efter den tidsperioden måste du förnya ditt domännamn.

Den mest fascinerande delen med hur ett domännamn fungerar är att hela processen med komplicerade steg genomförs inom ett ögonblick. I ett nanosekund kommunicerar webbläsaren, operativsystemet och namnservrarna med varandra för att ge dig rätt webbplats eller för att dirigera din e-post till rätt mottagare.

Om du letar efter ett nytt domännamn kan du använda HostAdvices Whois Lookup-verktyg för att se om det domännamn du vill ha är tillgängligt eller redan har tagits.

Nästa gång du besöker din favoritwebbplats, don’glöm inte att förundras över den otroliga tekniken vi har turen att utnyttja varje dag.

Här är de bästa webbhotelltjänsterna för domäner

Här är de bästa webbhotelltjänsterna för domäner

Startpris:
$ 4.50


Pålitlighet
9,0


Prissättning
8,8


Användarvänlig
8,7


Stöd
8,9


Funktioner
8,7

Läs recensioner

Besök DreamHost

Här är de bästa webbhotelltjänsterna för domäner

Startpris:
$ 3,92


Pålitlighet
9,3


Prissättning
9,0


Användarvänlig
9,3


Stöd
9,3


Funktioner
9,3

Läs recensioner

Besök A2 Hosting

Här är de bästa webbhotelltjänsterna för domäner

Startpris:
$ 2.95


Pålitlighet
9,7


Prissättning
9,5


Användarvänlig
9,7


Stöd
9,7


Funktioner
9,6

Läs recensioner

Besök FastComet

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me