Intervju med Robert Hoffmann, VD för 1&1

Det är inte ofta att vi får nöjet att prata med de högsta rankningarna hos webbhotellföretag, men när vi har möjlighet är vi verkligen tacksamma – dessa upptagna människor tar tid ut ur sin dag för att verkligen visa oss den inre funktionen hos deras verksamhet. Det är fantastiskt att få detaljerade insikter, och den här intervjun med Robert Hoffmann av 1&1 är definitivt inget undantag. Att lära sig om hans uppgång till ledarskap har varit mycket insiktsfullt, och det finns mycket vi kan ta bort från det på HostAdvice.


Intervju med Robert Hoffmann, VD för 1 & 1

Kan du berätta om din bakgrund och hur du kom från att bli 1&1: s huvudförsäljare till VD? Vad har din IT-väg hittills varit? Hur hjälpte dina erfarenheter att bli en erfaren försäljningsproff och CEO?

I min nuvarande roll som VD för 1&1 Internet och medlem av styrelsen för United Internet AG, jag ansvarar för United Internet’s affärsapplikationer verksamhet.

Innan du tar över ansvaret för United Internet’s affärsapplikationssektor i oktober 2012 med flaggskeppsprodukter 1&1 Cloud Server samt MyWebsite, jag var ansvarig för 1 & 1’s telekommunikationsverksamhet sedan 2006. Under denna period 1&1 fortsatte sin tillväxt i bredbandsåtkomst, införde ouppdelade alternativ i alla större nätverk i Tyskland och blev en snabbt växande mobilleverantör på Vodafone-nätverket. Mars 2010 markerade det första MVNO-kontraktet som jag slutade med Vodafone i Tyskland.

En av mina personliga milstolpar var samarbetet med ProSiebenSat.1 Media AG, initierade joint venture maxdome som den tyska marknadsledaren för video on demand. Strax därefter gjorde jag 1 & 1 helt nytt’s försäljningsavdelning som medlem av styrelsen för försäljning 2011 och 2012.

Parallellt med min funktion som talare för styrelsen för 1&1 som hölls sedan maj 2008, har jag också varit presidiummedlem i den tyska branschorganisationen VATM samt aktivt engagerat i rådgivande nämnden för WIK Consult.

Innan jag gick med i United Internet / 1&1 år 2006 hade jag olika ledande befattningar på Vodafone / Arcor. Där startade jag mervärdestjänster för företagskunder, ansvariga för gruppen’s varumärkekonsolidering (o.tel.o, ISIS, nexgo) och lanserade också de första DSL-buntarna som chef för produktledning. Efter det ledde jag bostadsförsäljningsorganisationen för företaget.
Jag började min karriär med att grunda mitt eget företag Hoffmann Distribution-Technik importera automater från USA och Spanien som jag grundade 1993 och sålde 1998.

Kan du berätta om din bakgrund och hur du kom från att bli 1 & 1: s försäljningschef till VD? Vad har din IT-väg hittills varit? Hur hjälpte dina erfarenheter dig att bli en rutinförsäljare och verkställande direktör?

1&1 är över ett kvarts sekel gammalt! Kan du berätta om grundandet av företaget och hur saker har förändrats?

1988, Ralph Dommermuth, nu VD för 1 & 1’moderbolaget United Internet och hans partner grundade företaget 1&1 EDV Marketing GmbH. En av deras första affärsidéer var ett marknadsföringsverktyg för programvaruhus. Enkelt uttryckt, sedan dess identifierade Ralph Dommermuth grundläggande teknologitrender och fattade rätt beslut vid rätt tidpunkt, med början med att etablera 1&1 som oberoende internetleverantör 1996. Genom att samarbeta med webbhostingsexpert Schlund + Partner 1998, 1&1 har lagt till webbhotell i sin serviceportfölj. 2002, 1&1 gick in på den tyska marknaden för bredbandsnätverk och värdmarknad i Storbritannien och Frankrike, vilket markerade vår övergång till ett internationellt företag och den fortsatta utvecklingen av webbhotellverksamheten. Förvärvet av innovativa företag som webbportalen WEB.de 2005, den brittiska värdsexperten Fasthosts 2006 eller den spanska molnspecialisten Arsys 2013, berikade 1 & 1’s tjänsteportfölj och stärkte sin position som en av de ledande leverantörerna av onlinelösningar världen över. Dra nytta av Arsys’s teknik, 1&1 har nyligen kunnat göra molnets potential tillgänglig för sina kunder – särskilt för små och medelstora företag, utvecklare såväl som systemintegratörer – genom att lansera den nya 1&1 Cloud Server 2015.

1 & 1 är över ett kvarts sekel gammalt! Kan du berätta om grundandet av företaget och hur saker har förändrats?

I februari till exempel kommer vår Cloud Server-portfölj att förbättras med 1&1 Cloud App Center, vilket gör det möjligt för kunder att bygga och köra webbapplikationer och utvecklingsstackar som kan installeras med ett enda klick. Bitnami’s portal och teknik för appinstallationer kommer att erbjuda 1&1 kunder ett brett urval av de senaste apparna tillsammans med en ‘ingen minsta löptid’ kontrakt och en betal-per-minut betalningsmodell som erbjuder flexibilitet som inte tidigare var tillgänglig. Kombinerat med den enkla skalbarheten och optimeringen av användningsfallet kommer kunderna att hitta det enklare än någonsin att bygga appar på molnet. Erbjudandena kommer också med obegränsad trafik utan några extra kostnader – en riktig USP eftersom trafik över det undantagna beloppet i allmänhet måste betalas. Partnerskapet kommer att ge en konsekvent, säker och optimerad slutanvändarupplevelse när man installerar någon app, på 1&1 Cloud Server vare sig en individ utformar sin första applikation eller en avdelning i stora organisationer som letar efter en miljö där nya tjänster kan utvecklas och distribueras ofta.

Beträffande 1 & 1’s framtidsplaner i horisonten, alla strategier pekar på molnet och dess otaliga möjligheter inklusive planen att kunna erbjuda alla 1&1 värdtjänster via molnet för att ge våra kunder en ännu större flexibilitet för sina företag och webbprojekt. Vi arbetar också med molnbaserade lösningar som intresserar användare som aldrig funderat på att driva projekt i molnet på grund av komplexiteten.

Var är dina kontor och hur många anställda arbetar på 1&1?

Sedan det grundades för 27 år sedan i Montabaur, Tyskland, 1&1 behåller fortfarande sitt internationella huvudkontor där. 1&1 har ytterligare platser i tio länder över hela världen, inklusive Spanien, Storbritannien och USA. Över hela världen arbetar mer än 7 000 personer för 1&1.

Var är dina kontor och hur många anställda arbetar på 1 & 1?

Hur främjar du kommunikation inom dina globala kontor? Vilken företagskultur uppmuntrar du för att främja interna och externa kontor från att vara samarbetsvilliga?

1&1 använder modern kommunikationsteknik som gör det möjligt för anställda att arbeta nära och effektivt med kollegor, partners och externa kontakter. 1 & 1’företagskulturen kännetecknas av en internationell anda som är resultatet av samarbetet med anställda som kommer från alla hörn av världen. Förhållandena mellan de olika nationaliteterna stärks ytterligare genom möten ansikte mot ansikte som regelbundet äger rum.

Kan du berätta för oss om olika erbjudanden globalt att 1&1 har?

1&1 är indelat i segmenten Access och Business Applications. Access-divisionen drivs exklusivt på den tyska marknaden. Det omfattar en rad bredbands- och mobilåtkomstprodukter för smartphones, surfplattor och bärbara datorer, inklusive relaterade applikationer (som hemnätverk, online lagring, telefoni eller underhållning). Med Business Applications-grenen, som finns i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Österrike, Schweiz, Polen, Italien, Kanada, Mexiko och USA, 1&1 erbjuder ett brett utbud av webbhotell, moln och e-affärsapplikationer för hemmanvändare, små företag och frilansare. I detalj inkluderar dessa applikationer t.ex. Program för hantering av personlig information (e-post, att-göra-listor, möten och adresser), webbhotell, servrar, webbplatser samt e-butiker. Allt baseras på en omfattande infrastruktur bestående av ett stort antal datacenter över hela världen, vilket tillåter 1&1 för att erbjuda en mångfald serverportfölj. Mer än 70 000 servrar körs i 1 och 1‘s sju avancerade datacentra, som finns i Europa och USA. Tack vare flera redundanta anslutningar mellan datacentra, 1&1 kan garantera nästan 100% drifttid. I våra datacenter är vi värd för cirka 19 miljoner domäner och mer än 20 000 Terabyte data som överförs per månad. För att förbjuda förseningar av dataöverföring, 1&1 datacenter är konfigurerade med flera redundanta anslutningar till de viktigaste Internet-naven. Med imponerande anslutningar upplever våra kunder snabbare lastningstider och högre kapacitet för flera användare för sina webbplatser.

Således 1&1 gör lösningar till kunder tillgängliga för deras behov, börjar med grundläggande serverinställningar upp till avancerade molnservrar. Dessutom 1&1 är en av få leverantörer där kunder ges möjlighet att välja ett specifikt datacenter med hjälp av datacenterväljaren. Detta innebär att kunder i USA kan välja mellan våra amerikanska, tyska eller spanska datacenter när de installerar sin molninfrastruktur med 1&1 Cloud Server. Företag, särskilt de som driver ett globalt företag, drar nytta av detta alternativ eftersom de kan ställa in sina virtuella maskiner närmare sina kunder för att undvika långa latentider när de levererar sina webbtjänster.

Kan du berätta för oss om de olika erbjudanden globalt som 1 & 1 har?

Kan du utarbeta ditt engagemang för grön teknik?

Bland andra resurser, 1&1 använder förnybar energi från vatten, vind och sol för att driva upp sina datacentra och kontor. Dessutom 1&1 anställd energieffektiv hårdvara och mjukvara på sina arbetsplatser och infrastruktur. Till exempel 1&1 använder extra effektiva strömförsörjningsenheter med minskad värmeförlust, och vi undviker användning av redundanta komponenter i servrar. Datacentrerna för 1 & 1’dotterbolaget Arsys är också konstruerat med mycket energieffektiv teknik.

Vilka faktorer beaktar du när du utvärderar teknik för att tjäna 1&1 kunder?

1&1 analyserar och identifierar grundläggande trender på marknaden och testar ny teknik beroende på fördelarna för sina kunder. Således 1&1 ser till att erbjuda kunder högkvalitativa och högpresterande produkter till ett rimligt pris enligt deras behov.

Vad är involverat i att bli en framgångsrik Internetleverantör?

För att lyckas måste du alltid vara ett steg före andra och sätta kunderna först. I detalj innebär detta att man analyserar marknaden för trender. Då borde du fråga dig själv hur du kan anpassa dig till dessa trender och göra innovativa tekniker tillgängliga för dina kunder så att de kan använda de fördelar vi ger för att utveckla deras verksamhet eller berika deras liv i allmänhet. Att träffa kunder’ behov, 1&1 erbjuder dem en bred portfölj av innovativa lösningar med högsta kvalitet med rättvisa och transparenta prismodeller.

Om någon idag kontaktade dig utan kunskap om att bygga en webbplats men behövde en för sin verksamhet, vilken typ av produkt skulle du känna att skulle tjäna dem bäst?

Jag rekommenderar att de försöker 1&1 MyWebsite. Det gör det möjligt för små och medelstora företag och frilansare att skapa en egen professionell webbplats – snabbt, enkelt och utan bakgrundskunskap. De kan hitta inspiration bland hundratals enskilda förfyllda bilder och texter för mer än 200 branscher. Alla webbplatsmallar är mobilvänliga och visas därför idealiskt även på smartphones och surfplattor.

Om någon idag kontaktade dig utan kunskap om att bygga en webbplats men behövde en för hans verksamhet, vilken typ av produkt skulle du känna att skulle tjäna dem bäst?

Kan du berätta för oss vikten av redundans / redundanta anslutningar och hur exakt 1&1 utnyttjar den tekniken på sina värdplattformar?

1&1 produkter drivs i moderna datacentra med högsta säkerhetsnivå. Genom att hantera två geografiskt separerade datacenter med hjälp av geo-redundans-konceptet, 1&1 kan garantera maximal tillgänglighet för alla dess lösningar. Detta innebär att om ett av dess högteknologiska datacenter skulle ha en fel, aktiveras det övriga datacentrets redundanta system automatiskt. Server-säkerhetskopior sparas också i geografiskt separerade datacenter.

Hur har molnet ändrat tillståndet för webbhotell på 1&1, och hittar du en ökad tonvikt på att flytta till molnet av dina kunder?

I allt 1&1 gör, vi strävar efter att träffa kunder’ behov. Därför, eftersom marknaden har förändrats under de senaste åren och majoriteten av tyska företag ser sina företag’ framtid i molnet, 1&Jag hittade ett sätt att förutse denna efterfrågan: den nya 1&1 Cloud Server utvecklades speciellt för små och medelstora företag som ofta är obekanta molnmässigt, men ändå vill dra nytta av de många fördelarna med denna teknik. På grund av förändrade marknader och ökad konkurrens krävs att små och medelstora företag reagerar snabbt på denna utveckling, ofta genom att utöka sin IT-infrastruktur. För att ligga framåt är flexibilitet viktigt. Så när du utvecklar Cloud Server, 1&1 fokuserad på att tillhandahålla en användarvänlig och billig lösning som möjliggör maximal flexibilitet och samtidigt full kostnadsöppenhet genom en prissättningsmodell för betalning per användning. När det gäller molnmigrering överträffar USA överlägset andra länder vilket bevisas med en fantastisk lansering av 1&1 Cloud Server där. Etablerade tyska företag misstroar molntjänster eftersom de inte vill överlämna sina uppgifter till ett annat företag. Detta bygger på idén om otillräckligt dataskydd, dataförlust och säkerhetsbrott med molnleverantörer. Men 1&1 strävar efter att uppnå en förändring av denna känsla genom att vara aktiv på marknaden som ett tyskt företag som tillhandahåller sina kunder tjänster enligt de högsta säkerhetsnormerna, som är värd från datacentra i Tyskland. Unga tyska företagare å andra sidan accepterar molnet mycket mer och ser det först och främst för dess fördelar.

Beträffande framtida planer, 1&1 avser att förenkla sina tjänster ännu mer, vilket gör det lättare för kunder att migrera data från deras lokala datacenter till molnet. En smart interaktion mellan privat och offentligt moln är viktigt här såväl som ett nära samverkande av ett företag’s interna tjänster med dem som redan används från en extern källa. För att dra nytta av detta måste företag utveckla lämpliga processer och ta reda på potentialer för optimering. Detta hjälper dem att växa sin verksamhet och därför hålla sig konkurrenskraftiga på marknaden.

Lägg till din åsikt om 1&1 här >>

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me