En intervju med Morten Olufsen, Chief Commercial Officer på Iconfinder

Att beskriva Iconfinder.com är ganska enkelt – namnet säger allt. Det är en marknadsplats som ägnas åt att vara den största samlingen av ikoner för köp, designad av de bästa ikondesignarna som finns. Oavsett om du behöver en enda ikon eller flera ikonuppsättningar kan du hitta den på Iconfinder.com.


I vår diskussion med Iconfinder’s Morten Olufsen, vi lär oss inte bara om funktionerna på Iconfinder.com, utan också om varför ikoner spelar en allt viktigare roll i produktutvecklingen och i våra liv.

En intervju med Morten Olufsen, Chief Commercial Officer på Iconfinder

HostAdvice: Vad’s berättelsen bakom Iconfinder?

Företaget’s grundare och VD, Martin LeBlanc Eigtved, startade webbplatsen för att hantera sin egen frustration över bristen på goda källor till ikoner för sina projekt. Det var ursprungligen en enkel webbplats för människor att hitta gratis ikoner. Martin kodade till och med en specifik sökmotor för ikonerna.

Webbplatsen började få mycket uppmärksamhet och träffade snart kritisk massa. Efter att mängden trafik till webbplatsen kraschade servern, beslutade Martin att koda hela webbplatsen och ägna sina ansträngningar för att bygga ett riktigt företag runt det.

HostAdvice: Varför gick du med i Iconfinder?

Jag arbetade som Chief Sales Officer på Miinto, Skandinaviens största modehandlare online. Miinto var en marknadsplats för designerkläder och erbjöd de bästa kläderna från de bästa butikerna. Jag rekryterades därifrån av Iconfinder, för de ville göra samma sak – utom med ikoner. Processen och utmaningarna är mycket lika.

HostAdvice: Hur många anställda har du idag? Finns de alla i Köpenhamn?

Vi har för närvarande fem anställda i Köpenhamn, en i Bulgarien och en i USA. Vi letar alltid efter de bästa människorna, oavsett var de bor för närvarande.

HostAdvice: Hur många anställda har du idag? Ligger de alla i Köpenhamn?

HostAdvice: Din titel på Iconfinder är Chief Commercial Officer. Vad är det egentligen?

Chief Commercial Officer (den enda positionen på C-nivå förutom VD) är en kombination av försäljning, marknadsföring och affärsutveckling. Jag har i uppdrag att göra allt som behöver göras för att göra Iconfinder.com till en framgångsrik kommersiell enhet. jag’Observera att vi inte gör det’t lägger stor vikt vid klassiska utgående försäljningstekniker, men fokuserar istället på att driva inkommande intresse på grund av vår fantastiska plattform.

HostAdvice: Vem är de designers som skickar ikoner till försäljning? Hur många designers har du bidragit med idag? Var ligger de främst?

Vi har för närvarande mer än en miljon ikoner tillgängliga för nedladdning på vår webbplats, från cirka 1 300 toppikondesigners. jag kan’t peka ut var de finns – det är bokstavligen över hela världen. Jag kan dock säga att vi har många särskilt aktiva ikonformgivare i Östeuropa, liksom i Asien.

De flesta av våra ikonbidragare är proffs inom grafisk design som har regelbundna designjobb hos företag. Vi har också några frilansande proffs och andra som gör det precis som en hobby.

En intressant historia är en advokat vi hade som designade ikoner på sidan. I år gick han och slutade sitt jobb som advokat eftersom han kunde tjäna en heltidslön som ikondesigner hos oss.

HostAdvice: Måste ikonerna granskas och godkännas innan de publiceras?

Alla som besöker vår webbplats kan skicka in och ladda upp ikoner. Men innan de är synliga på webbplatsen måste alla ikoner vara manuellt godkänd. Det tar mer tid och ansträngning från vår sida, men vi gör det eftersom vi bara vill erbjuda högsta kvalitet och de mest unika ikonerna. Det är så vi vill bli källa # 1 för ikoner – snarare än att bara ha många ikoner.

Genom att höja fältet för godkännandeprocessen konstaterade vi att det också hjälper oss att locka ikoner av högkvalitativa ikoner som ser att de accepteras till vår webbplats som “hedermärke.” Vi erbjuder också feedback och försöker samarbeta med några av de formgivare vars ikoner vi inte accepterar direkt. Trots våra krävande kriterier lyckas vi fortfarande godkänna och lägga till 40 000 – 50 000 nya ikoner varje månad.

HostAdvice: Skickar de flesta designers bara en uppsättning ikoner eller lägger de ständigt mer till sin portfölj på webbplatsen?

Om designers finner att deras ikoner säljer och tjänar dem pengar, kommer de att börja skapa fler ikoner. Vi upptäcker att när de ser försäljning från sina ikoner så kommer de snabbt att följa upp med ikonuppsättningar på kort tid. De flesta designers kommer att designa och ladda upp hela ikonuppsättningar med minst 50 olika men konsekventa ikoner, snarare än olika enskilda ikoner.

HostAdvice: Skickar de flesta designers bara en uppsättning ikoner eller lägger de ständigt mer till sin portfölj på webbplatsen?

HostAdvice: Hur lockar du toppdesigners?

Scott Lewis, som ansvarar för att godkänna alla ikoner, är mycket välkänd i branschen och har skrivit många populära tutorials. Han kommer proaktivt att kontakta de bästa designarna som han känner och blir också ofta kontaktad av ikondesigners.

Vi är också aktiva i konstruktionsgemenskapen och branschkonferenser. Faktum är att vi är värd för ett officiellt Dribbble-möte i Köpenhamn nästa månad. Dessa aktiviteter ger oss mycket exponering och gör att vi kan kommunicera direkt med samhället.

Slutligen kommer vi ibland att nå ut direkt till specifika designers om vi ser fantastiska mönster på andra plattformar och uppmuntrar dem att prova Iconfinder.com. En av våra stora försäljningsställen för designers är att vår utbetalning till dem är den högsta i branschen – 70%. Denna strategi överensstämmer med vår taglinje: “Hjälp designers att tjäna pengar och göra vad de älskar.”

HostAdvice: Vem ser du som dina konkurrenter?

I ikondesignindustrin är vi nummer ett, både vad gäller antalet användare och antalet designers som använder vår plattform. Våra konkurrenter är aktiebildsmarknaden som också säljer ikoner. De är mycket större totalt sett, men inte när det gäller ikoner. Vi konkurrerar faktiskt med dessa marknadsplatser på två olika fronter: både för användare / kunder och också för ikondesigners.

HostAdvice: Hur skulle du beskriva din typiska kund?

Vi har några olika typer av kunder. Vi har designers och utvecklare som bara letar efter gratis ikoner, designers och utvecklare som är villiga att betala för ikoner om / vid behov, och byråer som köper i större volymer och vill ha en månatlig prenumeration.

80% – 90% av våra kunder är vad vi kallar professionella användare – de är grafiska formgivare, webbdesigners och / eller användarupplevelse designers. De arbetar vanligtvis i stora företag och finns huvudsakligen i USA, Västeuropa och Asien.

Vi har för närvarande cirka 2 miljoner besökare på vår webbplats varje månad och cirka 5 miljoner nedladdningar per månad.

HostAdvice: Hur skulle du beskriva din typiska kund?

HostAdvice: Let’s pratar om prissättning. Du verkar ha flera olika alternativ för olika målgrupper.

Ja det gör vi. Först och främst erbjuder vi många ikoner gratis. Detta är en bra utgångspunkt för hobbyister och besökare för första gången. Sedan har vi våra premiumikoner som måste köpas, men prissätts mycket rimligt. Det här alternativet är populärt bland professionella utvecklare som har ett engångs- eller tillfälligt behov av högkvalitativa ikoner. Både gratis- och premiumikoner erbjuds som ikonuppsättningar och / eller enskilda ikoner.

Våra Pro-produkter är månadsabonnemang och är avsedda för byråer eller andra designers som behöver nya ikoner regelbundet, snarare än bara en gång i taget.

En annan tjänst som vi erbjuder är anpassad ikondesign, där du arbetar med en specifik ikondesigner enligt dina anpassade specifikationer. Du kan välja någon vars arbete du har sett och gillade eller så kan vi hjälpa dig att välja en av våra designers baserat på dina specifika behov.

Just nu kommer cirka 80% av våra intäkter från de två månatliga prenumerationerna (Pro-paket).

HostAdvice: Du erbjuder också ett API-alternativ – vad handlar det om?

Det är en ny produkt som vi lanserade under det senaste halvåret och växer snabbt varje månad. Det gör det möjligt för tredje parts designverktyg och applikationer att ha full åtkomst till vårt ikonbibliotek och faktureras till mjukvaruförsäljaren baserat på köpvolym.

HostAdvice: Du erbjuder också ett API-alternativ - vad handlar det om?

HostAdvice: Vilka är dina framtidsplaner för Iconfinder?

Vi vill växa mycket [skrattar]. Vi har redan planer på att fokusera på två specifika områden. Den ena är API-produkten som vi just diskuterade. Vi arbetar för att utveckla många fler partnerskap med hög volym kring vårt API. Det andra området är en teamfokuserad produkt. Även om den obegränsade Pro-prenumerationen erbjuder fler användare, vill vi utveckla en produkt för designteam som är mycket smartare och erbjuder specialfunktioner för att hjälpa designteam.

HostAdvice: Hur ser du denna marknad utvecklas under de kommande åren?

Det är uppenbart för oss att vi ser en enorm tillväxt i behovet av ikoner. Världen förändras snabbt och blir mer digital. Samtidigt blir enheter mindre och mindre med mindre fastigheter för bilder och text. Dessutom expanderar fler företag eller tvingas engagera sig i nya länder eller marknader. Den vanliga tråden bland alla dessa faktorer är att ikoner är det språk som alla i världen förstår, så de blir viktigare för marknadsföring och kundengagemang.

Som ett resultat av deras ökade användning blir ikoner en integrerad del av ett företag’s varumärke och identitet – så vi behöver fler och fler unika ikoner.

HostAdvice: Hur många timmar om dagen arbetar du normalt? Vad vill du göra när du inte arbetar?

Jag arbetar en lång dag, särskilt för någon med en familj och en son. Jag kommer normalt till kontoret tidigt på morgonen. Jag lämnar sedan på eftermiddagen, så att jag kan vara hemma för middag med min familj och vara närvarande för min son. Efter det kommer jag att arbeta några timmar till (antingen hemma eller på kontoret) så att jag är tillgänglig under USA: s öppettider.

De flesta av mina “fri” tid jag tillbringar med min vackra flickvän och min 1,5 år gamla son som jag älskar att spendera tid med. Annars tittar jag på alla fotbollar jag kan, om jag’Jag dricker inte några bra öl med mina vänner. jag’Jag tränar för närvarande för mitt första halvmaraton i mitt liv, som kommer att vara den 18 september här i Köpenhamn.

Läsare av HostAdvice.com kan dra nytta av den speciella rabattkoden HOSTADVICE och spara 50% rabatt på den första månadsavgiften för en Pro-prenumeration. Vi tjänar ingenting på detta, vi vill bara göra det lättare för dig att prova produkten och spara lite pengar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me