Contents

En intervju med Hadi Hariri, VP för Developer Advocacy, JetBrains

Kommer från världen av .NET-programmering har jag alltid associerat JetBrains med deras ReSharper refactoring-verktyg som är ett mycket populärt tillägg till Microsoft’s Visual Studio. Men när jag pratade med Hadi Hariri, VD för utvecklarförsäkring på JetBrains och tittade närmare på företaget, upptäckte jag att JetBrains har ett mycket brett utbud av verktyg för att underlätta för utvecklarna. Deras produkter täcker många olika språk, plattformar och utvecklingsstadier.


En intervju med Hadi Hariri, VP för Developer Advocacy, JetBrains

HostAdvice: Hadi, let’Börja med lite om dig själv och din bakgrund.

jag’Vi har utvecklat mjukvara i mer än 25 år. Jag började med dBase II och Clipper och har kommit framåt genom Delphi, .NET, Java och JavaScript. Det mesta av den tiden har använts antingen för att konsultera eller arbeta för mjukvaruföretag.

HostAdvice: Jag ser att din titel är VP för Developer Advocacy och att du alltid har varit i en utvecklare-roll för JetBrains. Berätta om det.

Mitt förhållande till JetBrains började med JetBrains Academy, som ofta skulle sponsra högtalare vid användargrupper och andra evenemang. Jag var en ivrig ReSharper-användare och började samarbeta med dem vid konferenser och andra community-evenemang.

Vid någon tidpunkt frågade de om jag skulle gå med på heltid – så jag gjorde det. Till att börja med var jag den enda tekniska evangelisten, men teamet växte snabbt och jag blev teamledare och chef. På senare tid har jag befordrats till vice verkställande direktör, så jag är nu medlem i företaget’s ledargrupp.

Trots titeln är jag fortfarande aktiv inom området och engagerar mig med våra kunder och andra medlemmar i samhället vid olika konferenser och evenemang, liksom på sociala medier. Hos JetBrains är alla praktiska – även VD gör mjukvaruutveckling så mycket han kan. .

HostAdvice: OK, berätta nu om JetBrains och dina produkter.

Företaget är nu på sitt 16: e år efter att ha börjat med tre utvecklare som tidigare hade arbetat tillsammans på Togethersoft, som köptes av Borland. . Den första produkten var ett plugin för att byta namn på kodelement. Denna plugin utvecklades sedan till en fullständig IDE (Interactive Development Environment) – IntelliJ IDEA, som stöder Java och alla JVM-språk (Java Virtual Machine).

För cirka tio år sedan fick JetBrains utveckla .NET-utvecklingen. Vi tog många av koncepten och innovationerna från IntelliJ IDEA och byggde ReSharper som en Visual Studio-förlängning. ReSharper är ett omfattande refactoring-verktyg som integreras i Visual Studio IDE och blev – och fortsätter att vara – väldigt populärt hos .NET-utvecklare.

Vi började sedan bygga ut flera mindre IDE: er för specifika språk, eftersom vi såg att det fanns en efterfrågan på marknaden för dem.

TeamCity – vår produkt för build management och kontinuerlig integration – föddes ur våra egna behov och frustrationer. Vi utvecklade den ursprungligen för att tillgodose våra egna behov. Det har sedan dess visat sig uppfylla de verkliga behoven hos många andra organisationer också. Detsamma gäller våra andra teamarbetsverktyg som YouTrack för att spåra utvecklingsproblem.

Faktum är att alla våra produkter – förutom de mindre IDE: er som vi utvecklade för att möta efterfrågan på marknaden – ursprungligen utvecklades för att tillgodose våra egna behov. När vi en gång fann att de var mycket användbara och polerade upp dem lite, erbjöd vi dem som produkter till samhället.

HostAdvice: Du har ett mycket stort och varierat urval av utvecklarverktyg. Varför inte fokusera på bara en eller två tekniker eller kategorier?

Utvecklare idag blir mycket mer “polygot” – någon som känner till och använder flera programmeringsspråk och plattformar. Vårt mål är att tillhandahålla ett brett utbud av utvecklingsverktyg som ger dessa användare samma upplevelse, oberoende av tekniken de använder.

HostAdvice: Du har ett mycket stort och varierat urval av utvecklarverktyg. Varför inte fokusera på bara en eller två tekniker eller kategorier?

HostAdvice: Vilka är dina mest populära verktyg idag?

För närvarande är våra mest populära verktyg tydligt IntelliJ IDEA och ReSharper. Efter det och växer snabbt i popularitet, kommer några av våra andra IDE: er PyCharm, PhpStorm och WebStorm. TeamCity-produkten som vi diskuterade tidigare är också mycket populär.

Vi släppte nyligen Kotlin, vårt eget programmeringsspråk. Kotlin är ett statiskt programmerat språk för JVM, Android och webbläsaren. Det har varit exponentiell tillväxt och intresse för denna produkt sedan vi släppte den.

HostAdvice: Jag förstår att bygga produktivitetsverktyg för utvecklare, men varför har du utvecklat ditt eget språk? Vem använder nischspråk?

Sedan 2010 är alla våra verktyg, förutom .NET-verktygen, skrivna i Java. På något sätt är Java inte det största programmeringsspråket i världen och vi fann att det saknade många funktioner som vi ville när vi gjorde vår egen utveckling. Det var det som fick oss att tänka på att prova ett annat språk och vi började undersöka våra alternativ. Med en så stor Java-kodbas behövde vi något med stor betoning på interoperabilitet. När vi inte gjorde det’För att hitta något som uppfyller våra behov utvecklade vi Kotlin.

Kotlin är ett open source-projekt – Apache open source på GitHub. Att använda detta språk kräver inte att du använder något av våra andra verktyg, även om vi naturligtvis tillhandahåller förstklassigt stöd för Kotlin i IntelliJ IDEA, både den fria Community OSS-versionen och den ultimata. Erbjudandet av Kotlin kan öka försäljningen av våra kommersiella produkter på ett indirekt sätt – men det kanske inte. Tiden får avgöra.

Varför är utvecklare och företag intresserade av att använda ett nischspråk som Kotlin? Till att börja med är Kotlin Java 6 kompatibel och när Android inte gjorde det’För att stödja Java 8-funktioner var det mycket intresse. Så det finns mycket intresse och användning bland mobil- och Android-utvecklare. När människor använde den för mobil sa de: “Hej, varför inte’t vi använder detta för serversidan programmering också?” Även om antalet Kotlin Android-utvecklare är stort, där’s ett ökande antal utvecklare på serversidan. Några av de företag som jag kan nämna som använder Kotlin (förutom oss, naturligtvis) inkluderar NetFlix, Prezi.com, Expedia och NBC Digital.

HostAdvice: Vem ser du som dina främsta konkurrenter och hur ser du dina verktyg som olika eller bättre?

Vi har uppenbarligen konkurrenter i alla utrymmen där vi har ett produktutbud. För IntelliJ IDEA är vår främsta konkurrent Eclipse. NetBeans är också där. En nyligen genomförd undersökning av en tredje part har rapporterat att vi faktiskt har överträffat Eclipse.

För ReSharper skulle de viktigaste produkterna som konkurrerar med oss ​​i detta utrymme vara CodeRush och JustCode. Även under de senaste åren Microsoft’s Visual Studio har införlivat mer och mer av ReSharper’s funktioner i deras standard IDE. Naturligtvis tillhandahåller vi nu också Rider, som är en IDE för .NET.

HostAdvice: Tillbaka när jag fortfarande .NET-kodning använde vi tillägget CodeRush, som tävlar head to head med din Resharper-produkt. Var står den rivaliteten idag?

När det gäller specifika nummer eller marknadsandelar gör jag inte’Jag känner till några undersökningar från tredje part som behandlade dessa verktyg, så jag skulle inte’t kunna kommentera detta.

Vad tycker du är ditt mest unik produkt?

Jag gör inte’t vet om det’är något specifikt som gör oss unika. Det jag skulle säga är att huvuddelen av våra projekt utvecklas utifrån våra egna behov. Vad det betyder är det istället för att säga “Låta’s skapa det här verktyget och se om det säljer,” vi börjar med verkliga behov och önskemål från utvecklare (oss själva och / eller våra kunder) och bygger verktyget baserat på det.

Det verkar som att vissa av dina produkter är öppen källkod – är korrekt?

Ja, några av våra produkter är öppen källkod och andra är inte. Vårt Kotlin-språk är ett öppen källkodsprojekt – det är mycket svårt att släppa ett nytt språk idag utan att göra det till open source.

Medan våra IDE-produkter i sig inte är open source, är vår IntelliJ-plattform – som är den grundläggande byggstenen för alla våra IDE – open source. Vi gjorde plattformen fritt tillgänglig för att öka antagandet och för att garantera adoptörer att de kunde bygga på plattformen. Faktum är att Google’s Android Studio är byggt på IntelliJ-plattformen.

HostAdvice: Jag vet att du har flera hundra anställda fördelade på fem platser. Hur fördelas ansvaret på dessa platser? Hur koordinerar du dem?

HostAdvice: Jag vet att du har flera hundra anställda fördelade på fem platser. Hur fördelas ansvaret på dessa platser? Hur koordinerar du dem?

Vi har för närvarande cirka 600 anställda. Våra utvecklare är uppdelade mellan våra två huvudsakliga utvecklingscentra i St Petersburg och München. Vårt huvudkontor finns i Prag, och vi har flera andra mindre kontor i Europa och Nordamerika.

Hur vi är organiserade är att varje produkt har sitt eget team, inklusive utveckling, kvalitetssäkring, marknadsföring, etc. De enda delade resurserna är (mitt) förtalsteam, webbteam, försäljning och infrastruktur.

Varje utvecklingsteam har några utvecklare i vart och ett av utvecklingscentra. Vi vill anställa de bästa utvecklarna och vi ger dem valet att arbeta på vilken plats de föredrar. De är mycket självmotiverade och självförsörjande och inte’t behöver samlokaliseras med alla sina teammedlemmar. För kommunikation och samordning har vi dagliga stand-up möten och använder Slack.

Mina förespråkare arbetar vanligtvis från virtuella / hemmakontor. De finns över hela världen.

HostAdvice: Vad kan du berätta om din kundbas? Var finns de flesta av dina kunder?

Våra kunder är bokstavligen belägna över hela världen. De flesta av dem – cirka 40% – finns i Nordamerika. Efter det är det Europa och sedan resten av världen.

Våra kunder är både individer och organisationer. Medan vi har många enskilda kunder, med tanke på den höga rabatten vi ger individuella licenser, är det förståeligt att de flesta av våra intäkter kommer från organisationer.

HostAdvice: Hur når du normalt och engagerar dig med dina potentiella kunder?

Vi samarbetar främst med potentiella kunder via onlinekampanjer, förutom konferenser och andra interaktioner mellan utvecklare och utvecklare. 80% av JetBrains’ anställda är utvecklare och de pratar alla direkt med kunder.

Vi använder en mycket bottom-up-strategi i motsats till top-down. Det är, vi don’t har traditionella försäljningsaktiviteter där verktyg säljs till organisationer från ledningsnivå. Det handlar mer om att utvecklare testar våra verktyg, använder dem och sådd dem i företag. Vårt säljteam är mer fokuserat på att hjälpa människor som redan vill köpa våra produkter med säljstöd och licensiering.

HostAdvice: Hur når du normalt och engagerar dig med dina potentiella kunder?

HostAdvice: Hur ser du utvecklarverktygsmarknaden utvecklas under de kommande åren?

Vi ser definitivt mer diversifiering, snarare än konsolidering, av språk, plattformar och verktyg. De flesta konferenser diskuterar idag flera språk. Utvecklare väljer allt de tycker är rätt verktyg för det specifika jobbet.

Jag känner personligen att det fortfarande är för mycket bortkastad ansträngning och svårighet i mjukvaruindustrin, med människor som skriver om kod bara så att de kan använda de senaste och bästa verktygen eller programmeringsstacken. Vi måste tänka på varför vi gör saker ibland, vad är vårt huvudmål för en omskrivning?

HostAdvice: Hur ser du den framtida tillväxten av JetBrains under de kommande åren?

jag’m hoppas framgångsrikt [skrattar]. Jag tror att vi har gjort rätt sak när vi beslutade att gå i polyglot och inte beroende på bara en teknik eller ett språk. Jag tror också att vår övergång till en prenumerationsmodell, som är en mer hållbar affärsmodell för vår typ av produkter, var rätt drag. Det gör att vi kan fortsätta att ge support för både nya och befintliga kunder.

Men samtidigt är vi mycket medvetna om att spelet kan ändras betydligt när som helst. Detta håller oss på tårna och ser till att vi alltid fortsätter att innovera och inte bli bekväma.

HostAdvice: Hur många timmar om dagen arbetar du normalt? Vad vill du göra när du’fungerar inte?

Jag brukar spendera cirka 12 timmar om dagen på arbetsrelaterade aktiviteter. Jag älskar fortfarande programmering och fortsätter det som en hobby också, och ibland blir gränsen mellan arbete och hobby lite suddig. Det viktigaste jag älskar att göra när jag inte arbetar är att spendera tid med min familj.

HostAdvice: Om du ombads att ge examen adressen till klassen 2016, vad skulle då vara ditt meddelande till dem?

Jag skulle dela med dem de saker som har inspirerat mig genom åren:

  • Förbli tro mot dig själv och offra aldrig din integritet för ett snabbt pengar.
  • Hitta något som du verkligen tycker om att göra och hålla fast vid det.
  • Don’vara rädd för att ta risker.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me