Om du’är ett stort företag som hyr dedikerade servrar, ett medelstort företag som startar en webbhotell eller en liten butik som väljer en delad webbhotell, webbserver’s kontroll panelen är porten till din online-verksamhet. Och med ett svimlande antal tillgängliga kontrollpanelalternativ kan kunskap om panelernas styrkor och svagheter leda till välgrundade beslut, färre huvudvärk och bättre prestanda.


Vad är de två mest populära webbpanelerna på marknaden idag? cPanel och Plesk. Även om de båda uppnår samma mål att hantera webbplats- och webbhotellfunktioner, presenterar dessa två paneler unika användarupplevelser. Så vad är de största skillnaderna? Är den ena bättre lämpad för oerfarna webbhotell medan den andra är bättre lämpad för erfarna administratörer? Dessa frågor – och mycket mer – besvaras i vår jämförelse.

Plesk och cPanel marknadsandel

Enkelt uttryckt: det här är två av de mest använda webbkontrollpanelerna på 2020-marknaden.

cPanel är den vanligaste webbkontrollpanelen i världen. Dess servrar skapar en domän var 6: e sekund, och ett värdekonto med denna kontrollpanel skapas var 14,5 sekund.

Plesk kastar det näst bredaste nätet. Mer än 50% av de 100 bästa tjänsteleverantörerna över hela världen använder det idag, och det har mer än 10 miljoner webbplatser och applikationer.

Hur vi jämför cPanel och Plesk

Eftersom det finns versioner av Plesk för olika Linux-distributioner (inklusive Red Hat, Debian och Ubuntu), plus olika versioner för Windows-servrar, måste vi ange några grundregler för denna jämförelse.

cPanel släppte sin senaste version – kallad 86 – den 6 januari 2020. Den här versionen inkluderade också uppdateringar av sin serveradministrationspanel, Web Host Manager (WHM). Det var utformat för att hjälpa användare att felsöka problem med e-postleverans mer effektivt och stoppa eventuella problem innan de ens inträffar.

Plesk’s senaste utgåva (Plesk Obsidian 18.0) kom i oktober 2019. Sedan dess har den uppdaterats flera gånger och är för närvarande på version 18.0.23 från och med 10 februari 2020.

Så för att vara tydlig: det är vi jämför Plesk Obsidian 18.0.23 uppdatering 4 med cPanel 78.

cPanel och Plesk Likheter

Båda panelerna har följande svit med webbplatshanteringsfunktioner:

 • Systemhantering för domännamn:
  Domänförnyelse, DNS-redigering, vidarebefordran av domäner, hantering av underdomäner och registrering av nya domäner.
 • E-postsystemhantering:
  Ställa in nya e-postkonton, e-postsändare och skräppostfilter via e-post.
 • FTP-hantering:
  Administratör av användarkonto, lösenordshantering och filsystemkvoter
 • Webbaserad filsystemåtkomst
 • SSH-användare / nyckelhantering
 • Databashantering
 • Säkerhetskopiering:
  Ett internt säkerhetskopieringsverktyg eller tillgång till en tredjeparts säkerhetskopieringsapplikation
 • Loggfilåtkomst och rapportering
 • Plugin-system för att konfigurera ytterligare tjänster och installera appar:
  WordPress, Joomla, Drupal, ZenCart, etc..

Men även om de har många likheter, finns det också viktiga skillnader…

cPanel är fortfarande inte kompatibel med Windows-servrar

Plesk är det bättre alternativet om din webbplats kör ASP- eller .NET-kod, eller direkt åtkomst till Microsoft Access- eller MSSQL-databaser. På en gång erbjöd cPanel en version för Windows-servrar med titeln Enkompass. Men från och med 2014 stöder cPanel inte längre det.

Säkerhetsfunktioner

Båda panelerna har säkerhetsfunktioner som kan hålla webbappar säkra, inklusive autentiseringsskydd i flera lager och brandväggsskydd för webbapplikationer. Deras säkerhetssviter erbjuder olika tjänster för att uppnå liknande mål.

cPanels säkerhetsfunktioner inkludera:

 • lösenordsskyddade kataloger
 • Avslag på IP-adress
 • SSL / TLS för e-handelsföretag
 • GnuPG-nyckelinställningar för kryptering
 • IP förnekar manager
 • SSH / skalåtkomst

Det erbjuder också webbplatsskydd via HotLink (för att stoppa missbruk av mediefiler) och Leech (för att förhindra att obehöriga besökare använder ett offentligt publicerat användarnamn och lösenord).

cPanel och Plesk LikheterBild 1: cPanels säkerhetssvit

Några av de senaste funktionerna i cPanel i version 86 gav också bättre skydd. Till exempel erbjuder det ett strömlinjeformat katalogsekretessgränssnitt som lägger till en kolumn Åtgärder till katalogen. Den här nya funktionen gör att du som systemadministratör kan diktera sekretessbehörigheterna för varje underkatalog. I version 86 kommer du nu också att meddelas när en DNSSEC-nyckel ska roteras för att minska risken för attack.

Plesk säkerhetsfunktioner inkludera:

 • Aktiv katalogintegration
 • Verifiering av sociala medier
 • Inkommande och utgående anti-spam-tjänster
 • Fail2Ban-system för förebyggande av intrång

cPanel och Plesk Likheter

Bild 2: Plesks säkerhetsavsnitt

Den senaste versionen av Plesk såg också en förbättrad användarupplevelse när man arbetade med SSL / TLS-certifikat. Du kan säkra alla domäner, tilläggsdomäner och underdomäner automatiskt med SSl / TLS-certifikat. Tack vare det nya “Håll dig säker” funktionen, kan du övervaka säkerheten på din webbplats enklare.

Det finns också många app-tillägg i både cPanel- och Plesk-katalogerna för att förbättra webbsäkerheten. Så slutet i säkerhetsjämförelsen: de grundläggande paketfunktionerna är olika, men båda ger massor av säkerhetsverktyg av högsta kvalitet.

Underkonton och användarroller

Kontrollpanelerna hanterar användaråtkomst på mycket olika sätt.

cPanel kräver ett enda lösenord för att få åtkomst, vilket skapas under kontoinställningen. Administratören kan sedan tilldela vissa funktioner till användare av underkonton. Funktionerna är begränsade till e-post, FTP och webbdiskanvändning. Andra aspekter av webbplatsen, som filhanterare, databasåtkomst och e-postlistor, är inte tillgängliga.

Omvänt möjliggör Plesk enskilda användarkonton med sina egna inloggningsuppgifter och total åtkomst. Kontoadministratören kan öppna eller dölja resurser och tjänster för användarkontona genom att definiera prenumerationer och roller. Denna rollbaserade åtkomst ger flexibilitet som många cPanel-användare önskar att de hade.

Serverkontohantering

Utöver verktygen för att hantera en webbplats erbjuder både cPanel och Plesk lösningar för hantera flera konton på en server. Deras lösningar skiljer sig emellertid mycket och markerar en viktig skillnadspunkt.

cPanel erbjuder ett separat program för att hantera andra webbplatskonton på en server: WHM. Medan denna serveradministratör är robust är den ändå ett helt separat program. En tidigare uppdatering gjorde det möjligt för användare att logga in direkt på både cPanel och WHM via deras föredragna, kompatibla autentiseringstjänst.

cPanel och Plesk Likheter

Bild 3: WHM – cPanels serveradministrationsprogram

I Plesk är de två funktionerna integrerade i samma webbläsarbaserade gränssnitt med separata avsnitt. Detta möjliggör snabb hantering av en server tillsammans med enskilda webbplatskonton. Från din startsida kan användare med serverhanteringsroller:

 • Övervaka serveranvändning och trafikrapporter
 • Öppna / ändra / stänga av konton
 • Hantera prenumerationer
 • Konfigurera globala serverinställningar
 • Ställ in servern’s språk och hud
 • Övervaka domänerna på servern
 • Sälj mjukvara och skripttillägg till kunder

cPanel och Plesk Likheter

Bild 4: Plesks serveradministrationsavsnitt

Med sådana divergerande tillvägagångssätt för serveradministration kommer valet ned på användarens preferenser. Om du vill ha webbansvarig kapacitet tillsammans med serveradministration är Plesk det bättre valet. Om du’d snarare hålla de två funktionerna åtskilda, cPanel kan ge mer omfattande funktionalitet.

Mobilappar

Plesk har två mobilappar: Manager och Mobile Monitor. Administratörer kan använda Mobile Monitor för att:

 • Visa information om en server: OS, CPU, Parallels Plesk-version osv.
 • Visa viktiga indikatorer på en server’hälsa: CPU-belastningsmedelvärde, minneskonsumtion, byte av användning osv.
 • Prenumerera på Parallels Plesk-evenemang och avsluta prenumerationen på dem.

Plesk Manager är en premiumversion av Mobile Monitor. Det ger administratörer tillgång till den viktigaste informationen om Parallels Plesk-servrar och kontroll över centrala administrativa funktioner.

cPanel har också en app som är tillgänglig på Android och iOS. Det kommer att ansluta dig till ditt cPanel-värdkonto och gör att du kan hantera filer, vidarebefordran, e-post, parkerade domäner, underdomäner och mer.

Gränssnitt intuitivitet

cPanel erbjuder en mängd applikationer med målet att ge en omfattande upplevelse. För erfarna användare kan detta vara en fördel; du kan enkelt välja vilka funktioner du vill. Många mindre erfarna användare tycker dock att gränssnittet är rörigt. När det gäller utseendet, kategoriserar cPanel alla applikationer och verktyg i grupper (filer, databaser, e-post osv.). Varje grupp kan flyttas upp och ner i den visuella hierarkin via dra-och-släpp.

cPanel och Plesk LikheterBild 5: cPanel-instrumentbrädan

Plesk tar en mer strömlinjeformad strategi. Panels hemsida är ren och förlitar sig på apptillägg för att ansluta funktionshål. Basprogrammet kan vara mindre omfattande, men det kan vara mindre förvirrande för nybörjare. Det är viktigt att notera att Plesk erbjuder kundanpassade val beroende på operativsystem för servern, så gränssnittet som visas för en användare kan vara annorlunda än en annan kund som köpte en annan version.

Den allmänna stilen i Plesk’s gränssnitt kan beskrivas som en sektionsbaserad organisation. Huvudkategorier, till exempel system- och domäninformation, presenteras till vänster och den valda kategorin’s alternativ visas i det större högra fönstret.

cPanel och Plesk LikheterBild 6: Plesk-kontrollpanelen

Multi-Server Clustering

Plesk stöder inte gruppservering med flera server. Du behöver ett tillägg som heter Plesk Automation för att hantera serverkluster.

cPanel har tillhandahållit multiserver-klusterlösningar sedan lanseringen av WHM-version 11.44. Med hjälp av fjärråtkomstnycklar kan användare få tillgång till en huvudserver och en eller flera ytterligare servrar. Användaren kan göra ändringar i master, och dessa ändringar filtreras ner till de andra länkade servrarna i klustret. Eller så kan en användare navigera till en specifik server i klustret och göra ändringar där.

Tidslinje för HTTP / 2-support

I ett försök att främja webbplatsens prestanda har Internet Engineering Task Force utvecklat HTTP / 2. Denna förbättring av HTTP-protokollet avser att minska sidbelastningstider, hjälpa till att lindra överbelastning av TCP-anslutningar och stoppa flera avancerade hackningstaktiker.

Plesk stöder nu HTTP / 2. Sedan 2016 introducerade den IIS 10-webbservern som innehåller funktioner som jokerteckenunderdomäner, HTTP / 2-stöd och nya chiffersviter.

Den senaste versionen av cPanel tillhandahåller make-filer för HTTP / 2, vilket gör det möjligt för utvecklare att få den att fungera som en anpassad konfiguration. Eftersom det är en anpassning, kommer dock inga problem att fixas eller stöds. cPanel säger också att de inte har för avsikt att stödja HTTP / 2 i den här utgåvan (genom en uppdatering eller på annat sätt) och det finns fortfarande arbete att göra för att stödja det i framtiden.

Planer och prissättning

Medan delade värdar bygger kontrollpanelens kostnader i sina priser, måste återförsäljare som vill erbjuda värdtjänster och dedikerade serverägare köpa licenser för antingen Plesk eller cPanel. Och när ditt företag växer, så kommer ditt behov av servrar att göra, vilket gör kontrollpaneler till en viktig faktor.

En äpple-till-äpplen prisjämförelse av Plesk och cPanel är svårt eftersom den slutliga kostnaden beror på de köpta tilläggen. Men när det gäller basplaner för obegränsade domäner, här är priserna per månad:

PleskcPanel
Virtuell server$ 22$ 15
Dedikerad server$ 40$ 45

Några andra prisfaktorer att tänka på:

 • Plesk erbjuder begränsade domänpaket för så lite som $ 5 / månad.
 • Plesk erbjuder rabatter om du tecknar ett årskontrakt kontra en månad till månad.
 • cPanel erbjuder rabatter om kunder köper en flerårig licens.

Sammanfattning: Att välja mellan Plesk och cPanel

Vi hoppas att dessa differentieringspunkter hjälper dig att välja rätt kontrollpanel för dina webbadministrationsbehov. Båda produkterna erbjuder gratis demonstrationer på sina webbplatser, så se till att kolla in dem och se om du föredrar.

Djävulen är i detaljerna. Medan båda panelerna utför liknande funktioner är deras skillnader tillräckligt stora för att ge väldigt olika användarupplevelser. Vissa kriterier – till exempel användningen av Windows-servrar – kan göra beslutet enkelt. Andra punkter – som gränssnittsdesign – beror på personliga preferenser.

En sista fråga att tänka på: Att byta en server mellan de två panelerna rekommenderas inte. Plesk erbjuder avinstallationsskript; cPanel gör det dock inte. Det kräver omformatering av servern och ominstallering av operativsystemet om du vill ta bort den. Dessutom kan Plesk-data inte exporteras och importeras till cPanel, eller vice versa. Detta gör det svårt att migrera data från en panel till en annan eller från en värd till en annan.

Så välj klokt från början, besök vår blogg för mer rådgivning om webbhotell och lycka till med din webbhotellhantering.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me