Hva du trenger å vite om hvordan fungerer domenenavn

De fleste av oss har allerede en ide om hva et domenenavn er – det er en del av nettstedets adresse. Men hvilken del nøyaktig? Og enda viktigere, hvordan oversettes den på magisk måte til riktig IP-adresse og hjelper nettleseren å laste inn nettstedet? Vi svarer på alle spørsmålene her i denne artikkelen om hvordan domenenavn fungerer.


Hva er et domenenavn?

Et domenenavn, på de enkleste vilkårene, er vanligvis identiteten til et nettsted på World WideWeb. Det er også funnet som en del av profesjonelle e-postadresser etter "@" symbol. Dette navnet består vanligvis bare av bokstaver, men kan også inneholde sifre og bindestrek, som “1and1.com” eller “Euro-space.net”.

Hensikten med et domenenavn er å gjøre IP-adressene til en bestemt online enhet (som nettsteder) mer lesbare og lett minneverdige for mennesker. Så du kan identifisere dem mye mer uanstrengt blant de milliarder enhetene som er bosatt på internett.

Det hjelper også til å etablere den profesjonelle identiteten til et selskap under e-postkommunikasjon. Systemet som gjør alt dette mulig kalles Domain Name System (DNS).

Hva du trenger å vite om hvordan fungerer domenenavn

En IP-adresse består av en serie eller sekvens med sifre atskilt med prikker. I det store rommet på Internett er det umulig for noen å huske disse unike tallsekvensene for å få tilgang til sine favorittwebsider.

Derfor bruker vi i stedet domenenavn som generelt er kompakte og enkle å uttale.

Som et resultat er det lettere for oss å forplikte dem til minne eller søke etter dem på globale søkemotorer.

Hva er forskjellen mellom et domenenavn og et nettsted?

Selv om det er en vanlig praksis å bruke begrepene “domenenavn” og “nettsteder” om hverandre, er de faktisk ikke den samme tingen.

Et domenenavn fungerer som identiteten til et nettsted. Det representerer en unik beliggenhet på et nettsted og hjelper deg å identifisere det enkelt i det enorme internettuniverset. Så et nettsted er som et hus, og domenenavnet er som den offisielle adressen.

Etter å ha kjøpt og registrert et domenenavn, vil du bare eie adressen, ikke selve huset. Du trenger fortsatt en webhotell-tjeneste. Mange domenetjenestetjenester er både domenenavnsregistratorer (hvor du kan registrere domenenavn) og webhotelltjenester, slik at du kan få begge tjenestene hos samme leverandør.

Hva er forskjellen mellom et domenenavn og en URL?

Dette er en annen vanlig forvirring blant massene. Domenenavnet, som er identiteten til det nettstedet, er også en del av nettadressen. En URL eller Uniform Resource Locator kan inneholde andre deler sammen med domenenavnet siden den refererer til en bestemt webside hver gang.

Domenenavnet refererer til hele nettstedet, så det gjør det ikke’t trenger noen annen komponent. Ved å legge visse slugs og underkataloger til den vanlige basen som er dannet av et domenenavn, kan vi nå en bestemt webside.

Hele denne adressen representerer sammen URL-adressen til denne siden.

Hvor kommer domenenavn fra?

Domenenavn kommer i utgangspunktet fra ICANN eller Internet Corporation for Tildelte navn og nummer. Det er en organisasjon som overvåker prosessen med å tildele domenenavn til IP-adresser. Mer spesifikt kobler det hvert domenenavn til den tilsvarende IP-adressen.

Dette sørger for at alle unike domenenavn rundt om i verden blir koordinert riktig slik at internett i seg selv kan fungere sømløst. Det har den gjort siden oppstarten i 1998.

Til slutt opprettholder bidraget deres et stabilt miljø for DNS (mer om det i neste punkt) og lar den generelle nettinfrastrukturen gå jevnt og trutt.

Hva er DNS?

DNS er forkortelse for Domain Name System. Dette er tryllekunstneren som gjør de komplekse IP-adressene til enkle domenenavn.

Som Cloudflare uttrykker det, er DNS internett’s telefonbok som fører oversikt over hvilket domenenavn som refererer til hvilken IP-adresse.

Slik mottar nettleseren din informasjon hver gang du skriver nettadressen til websiden i adressefeltet.

Hvis du vil vite mer om DNS-administrasjon som er relevant for webhotell, kan du se denne artikkelen om DNS for webhotell og denne artikkelen om DNS-verktøy.

Hvordan fungerer DNS?

DNS er forkortelse for Domain Name System. Dette er tryllekunstneren som gjør de komplekse IP-adressene til enkle domenenavn. Som Cloudflare uttrykker det, er DNS internett’s telefonbok, som fører oversikt over hvilket domenenavn som refererer til hvilken IP-adresse.

Slik mottar nettleseren din informasjon hver gang du skriver nettadressen til websiden i adressefeltet. Derfor er det en uunnværlig del av webhotell.

Hvordan få ditt domenenavn?

For å få et valgt domenenavn, kan det hende du må stole på en domenenavnsregistrator. Denne registraren vil på sin side kommunisere med ICANN som’er den som er ansvarlig for å tildele et domenenavn til din IP-adresse.

Denne prosessen inkluderer å betale et lite registreringsgebyr. Det registrerte navnet vil være i din regjeringstid i et år. Etter at tidsperioden er over, må du fornye domenenavnet ditt.

Den mest fascinerende delen om hvordan et domenenavn fungerer, er at hele prosessen med kompliserte trinn utføres med et øyeblikk. I et nanosekund kommuniserer nettleseren, operativsystemet og navneserverne med hverandre for å gi deg riktig nettsted eller for å rute e-posten din til riktig mottaker.

Hvis du leter etter et nytt domenenavn, kan du bruke HostAdvices Whois Lookup-verktøy for å se om domenenavnet du ønsker er tilgjengelig eller allerede er tatt.

Neste gang du besøker favorittnettstedet ditt, don’glem å undre oss over den utrolige teknologien vi er heldige nok til å dra nytte av hver dag.

Her er de beste domene webhotellene

Her er de beste domene webhotellene

Startpris:
$ 4.50


Pålitelighet
9.0


Priser
8.8


Brukervennlig
8.7


Brukerstøtte
8.9


Funksjoner
8.7

Les anmeldelser

Besøk DreamHost

Her er de beste domene webhotellene

Startpris:
$ 3.92


Pålitelighet
9.3


Priser
9.0


Brukervennlig
9.3


Brukerstøtte
9.3


Funksjoner
9.3

Les anmeldelser

Besøk A2 Hosting

Her er de beste domene webhotellene

Startpris:
$ 2.95


Pålitelighet
9.7


Priser
9.5


Brukervennlig
9.7


Brukerstøtte
9.7


Funksjoner
9.6

Les anmeldelser

Besøk FastComet

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me