Enten du’er et stort selskap som leier dedikerte servere, et mellomstort firma som starter en webhotellstjeneste, eller en liten butikk som velger et delt vertssted, Internett server’s kontroll panelet er porten til din online virksomhet. Og med et svimlende antall tilgjengelige kontrollpanelalternativer, kan det å vite styrken og svakhetene ved panelene føre til informerte beslutninger, færre hodepine og bedre ytelse.


Hva er de to mest populære nettpanelene på markedet i dag? cPanel og Plesk. Selv om de begge oppnår det samme målet om å administrere nettsteder og webhotellfunksjoner, presenterer disse to panelene unike brukeropplevelser. Så hva er de største forskjellene? Er den ene bedre egnet for uerfarne webverter, mens den andre er bedre egnet for erfarne administratorer? Disse spørsmålene – og mye mer – blir besvart i vår sammenligning.

Plesk og cPanel markedsandel

Enkelt sagt: dette er to av de mest brukte nettkontrollpanelene på 2020-markedet.

cPanel er det mest utbredte nettkontrollpanelet i verden. Serverne oppretter et domene hvert 6. sekund, og det opprettes en hostingkonto med dette kontrollpanelet hvert 14,5 sekund.

Plesk kaster det nest bredeste nettet. Mer enn 50% av de 100 verdensomspennende tjenesteleverandørene bruker det i dag, og det gir mer enn 10 millioner nettsteder og applikasjoner.

Hvordan vi sammenligner cPanel og Plesk

Siden det er versjoner av Plesk for forskjellige Linux-distribusjoner (inkludert Red Hat, Debian og Ubuntu), pluss forskjellige versjoner for Windows-servere, må vi sette noen grunnregler for denne sammenligningen.

cPanel ga ut sin nyeste versjon – kalt 86 – 6. januar 2020. Denne utgivelsen inkluderte også oppdateringer til serveradministrasjonspanelet, Web Host Manager (WHM). Den ble designet for å hjelpe brukere med å feilsøke e-postleveringsproblemer mer effektivt og stoppe eventuelle problemer før de selv oppstår.

Plesk’sin siste utgivelse (Plesk Obsidian 18.0) kom i oktober 2019. Siden den gang har den blitt oppdatert flere ganger og er for tiden på versjon 18.0.23 fra 10. februar 2020.

Så for å være tydelig: det er vi sammenligning av Plesk Obsidian 18.0.23 oppdatering 4 med cPanel 78.

cPanel og Plesk Likheter

Begge panelene har følgende pakke med nettstedsadministrasjonsfunksjoner:

 • Systemadministrasjon av domenenavn:
  Domenefornyelse, DNS-redigering, videresending av domener, administrasjon av underdomener og registrering av nye domener.
 • E-postsystemadministrasjon:
  Sette opp nye e-postkontoer, e-postkontrollører og e-post spamfilter.
 • FTP-administrasjon:
  Administrator av brukerkontoer, passordbehandling og filsystemkvoter
 • Nettbasert filsystemtilgang
 • SSH bruker / nøkkelbehandling
 • Database ledelse
 • Sikkerhetsstyring:
  Et internt sikkerhetskopieringsverktøy eller tilgang til en tredjeparts sikkerhetskopieringsapplikasjon
 • Loggilgang og rapportering
 • Pluggsystemer for konfigurering av tilleggstjenester og installering av apper:
  WordPress, Joomla, Drupal, ZenCart, etc..

Men selv om de har mange likheter, er det også viktige forskjeller…

cPanel er fremdeles ikke kompatibel med Windows-servere

Plesk er det beste alternativet hvis nettstedet ditt kjører ASP- eller .NET-kode, eller direkte får tilgang til Microsoft Access- eller MSSQL-databaser. På en gang tilbyr cPanel en versjon for Windows-servere med tittelen Enkompass. Men fra og med 2014 støttet ikke lenger cPanel det.

Sikkerhetsegenskaper

Begge panelene har sikkerhetsfunksjoner som kan holde webapper sikre, inkludert autoskjeder med flere lag og brannmurbeskyttelse mot webapplikasjoner. Deres sikkerhetssuiter tilbyr forskjellige tjenester for å oppnå lignende mål.

cPanel sikkerhetsfunksjoner inkludere:

 • passordbeskyttede kataloger
 • Avslag på IP-adresse
 • SSL / TLS for e-handelsbedrifter
 • GnuPG nøkkelinnstillinger for kryptering
 • IP nekter manager
 • SSH / skalltilgang

Det tilbyr også beskyttelse av nettstedet via HotLink (for å stoppe misbruk av mediefiler) og Leech (for å forhindre at uautoriserte besøkende bruker et offentliggjort brukernavn og passord) i tillegg.

cPanel og Plesk LikheterFigur 1: cPanels sikkerhetssuite

Noen av de nyeste funksjonene til cPanel i versjon 86 ga også bedre beskyttelse. For eksempel tilbyr det et strømlinjeformet katalog-personverngrensesnitt, som legger til en handlingskolonne til katalogen. Denne nye funksjonen lar deg som systemadministrator diktere personvernstillatelsene for hver underkatalog. I versjon 86 vil du også nå bli varslet når en DNSSEC-nøkkel skal roteres for å redusere sjansen for angrep.

Plesk sikkerhetsfunksjoner inkludere:

 • Aktiv katalogintegrasjon
 • Godkjenning av sosiale medier
 • Innkommende og utgående anti-spam-tjenester
 • Fail2Ban innbruddsforebyggende system

cPanel og Plesk Likheter

Figur 2: Plesks sikkerhetsdel

Den siste versjonen av Plesk så også en forbedret brukeropplevelse når du jobbet med SSL / TLS-sertifikater. Du kan sikre alle domener, tilleggsdomener og underdomener automatisk med SSl / TLS-sertifikater. Takk til det nye “Hold deg sikret” funksjonen, kan du overvåke sikkerheten til nettstedet ditt enklere.

Det er også mange app-tillegg i både cPanel- og Plesk-katalogene for å forbedre websikkerheten. Så bunnlinjen i sikkerhetssammenligningen: de grunnleggende pakkefunksjonene er forskjellige, men begge gir mange sikkerhetsverktøy av topp kvalitet.

Underkontoer og brukerroller

Kontrollpanelene administrerer brukertilgang på veldig forskjellige måter.

cPanel krever et enkelt passord for å få tilgang, som opprettes under kontooppsettet. Administratoren kan deretter tilordne bestemte funksjoner til underkontobrukere. Funksjonene er begrenset til bruk av e-post, FTP og webdisk. Andre sider av nettstedet, for eksempel filbehandling, databasetilgang og e-postlister, er ikke tilgjengelige.

Motsatt muliggjør Plesk individuelle brukerkontoer med egen påloggingsinformasjon og total tilgang. Kontoadministratoren kan åpne eller skjule ressurser og tjenester for brukerkontoer ved å definere abonnement og roller. Denne rollebaserte tilgangen gir fleksibilitet som mange cPanel-brukere ønsker at de hadde.

Serverkontohåndtering

Utover verktøyene for å administrere et nettsted, tilbyr både cPanel og Plesk løsninger for administrere flere kontoer på en server. Løsningene deres skiller seg imidlertid veldig ut og markerer et hovedskillepunkt.

cPanel tilbyr en egen applikasjon for å administrere andre nettstedskontoer på en server: WHM. Selv om denne serveradministratoren er robust, er den likevel et helt eget program. En tidligere oppdatering tillot brukere å logge direkte på både cPanel og WHM via deres foretrukne, kompatible autentiseringstjeneste.

cPanel og Plesk Likheter

Figur 3: WHM – cPanels serveradministrasjonsprogram

I Plesk er de to funksjonene integrert i det samme nettleserbaserte grensesnittet ved bruk av separate seksjoner. Dette muliggjør rask styring av en server sammen med individuelle nettstedskontoer. Fra panelets hjemmeside kan brukere med serveradministrasjonsroller:

 • Overvåke serverbruk og trafikkrapporter
 • Åpne / endre / suspendere kontoer
 • Administrer abonnement
 • Konfigurer globale serverinnstillinger
 • Angi serveren’s språk og hud
 • Overvåke domenene på serveren
 • Selg programvare og skripttillegg til kunder

cPanel og Plesk Likheter

Figur 4: Plesks serveradministrasjonsdel

Med slike forskjellige tilnærminger til serveradministrasjon, kommer valget ned til brukerens preferanser. Hvis du vil at webmaster-evner ved siden av serveradministrasjon, er Plesk det bedre valget. Hvis du’d heller holde de to funksjonene adskilt, cPanel kan gi mer omfattende funksjonalitet.

Mobilapper

Plesk har to mobilapper: Manager og Mobile Monitor. Administratorer kan bruke Mobile Monitor for å:

 • Vis informasjon om en server: OS, CPU, Parallels Plesk-versjon, og så videre.
 • Vis viktige indikatorer på en server’helse: CPU-belastning gjennomsnitt, minneforbruk, byttebruk osv.
 • Abonner på Parallels Plesk-arrangementer, og avslutt abonnementet på dem.

Plesk Manager er en premiumversjon av Mobile Monitor. Det gir administratorer tilgang til den viktigste informasjonen om Parallels Plesk-servere og kontroll over kjerneadministrative funksjoner.

cPanel har også en app som er tilgjengelig på Android og iOS. Den kobler deg til cPanel-vertskontoen din, og lar deg administrere filer, videresending, e-post, parkerte domener, underdomener og mer.

Grensesnitt intuitivitet

cPanel tilbyr en rekke applikasjoner med mål om å gi en omfattende opplevelse. For erfarne brukere kan dette være en fordel; du kan enkelt velge funksjonene du liker. Mange mindre erfarne brukere finner imidlertid grensesnittet rotet. Når det gjelder utseendet, kategoriserer cPanel alle applikasjoner og verktøy i grupper (filer, databaser, e-post osv.). Hver gruppe kan flyttes opp og ned i det visuelle hierarkiet via dra-og-slipp.

cPanel og Plesk LikheterFigur 5: Kontrollpanelet for cPanel

Plesk tar en mer strømlinjeformet tilnærming. Hjemmesiden til panelet er ren og er avhengig av apptillegg for å plugge funksjonalitetshull. Grunnprogrammet kan være mindre omfattende, men det kan være mindre forvirrende for nybegynnere. Det er viktig å merke seg at Plesk tilbyr kundetilpassede valg avhengig av serveroperativsystem, så grensesnittet som vises for en bruker kan være annerledes enn en annen kunde som kjøpte en annen versjon.

Den generelle stilen til Plesk’s grensesnitt kan beskrives som en seksjonsbasert organisasjon. Hovedkategorier, for eksempel system- og domeneinformasjon, blir presentert til venstre og valgt kategori’s alternativer vises i det større vinduet til høyre.

cPanel og Plesk LikheterFigur 6: Plesk-kontrollpanelet

Multi-Server Clustering

Plesk støtter ikke multiserverklynging. Du trenger et tillegg kalt Plesk Automation for å administrere serverklynger.

cPanel har levert multiserverklyngeløsninger siden lanseringen av WHM versjon 11.44. Ved hjelp av fjerntilgangstaster kan brukere få tilgang til en hovedserver og en eller flere ekstra servere. Brukeren kan gjøre endringer i masteren, og disse endringene vil filtrere ned til de andre koblede serverne i klyngen. Eller en bruker kan navigere til en bestemt server i klyngen og gjøre endringer der.

Tidslinje for HTTP / 2-støtte

I et forsøk på å fremme ytelsen på nettstedet, har Internet Engineering Task Force utviklet HTTP / 2. Denne forbedringen av HTTP-protokollen har til hensikt å kutte sidetidstider, bidra til å lindre overbelastning av TCP-forbindelser og stoppe flere avanserte hacking-taktikker.

Plesk støtter nå HTTP / 2. Siden 2016 introduserte den IIS 10-webserveren som inneholder funksjoner som subkardiner for jokertegn, HTTP / 2-støtte og nye chiffer-suiter.

Den siste versjonen av cPanel inneholder lagringsfiler for HTTP / 2, som gjør det mulig for utviklere å få det til å fungere som en tilpasset konfigurasjon. Siden det er en tilpasning, vil problemer imidlertid ikke løses eller støttes. cPanel sier også at de ikke har til hensikt å støtte HTTP / 2 i denne nåværende utgivelsen (gjennom en oppdatering eller på annen måte), og det er fortsatt arbeid å gjøre for å støtte det i fremtiden.

Planer og priser

Mens delte verter bygger kontrollpanelets kostnader i prisene, må forhandlere som ønsker å tilby hosting-tjenester og dedikerte servereiere, kjøpe lisenser for enten Plesk eller cPanel. Når bedriften vokser, vil også behovet ditt for servere gjøre kontrollpaneler til en viktig faktor.

en eple-til-epler prissammenligning av Plesk og cPanel er vanskelig fordi den endelige kostnaden avhenger av de kjøpte tilleggene. Men når det gjelder basisplaner for ubegrensede domener, er her prisene per måned:

PleskcPanel
Virtuell server$ 22$ 15
Dedikert server$ 40$ 45

Noen andre prisfaktorer du bør vurdere:

 • Plesk tilbyr begrensede domenepakker for så lite som $ 5 / måned.
 • Plesk tilbyr rabatter hvis du signerer en årskontrakt kontra en måned til måned.
 • cPanel tilbyr rabatter hvis kunder kjøper en flerårig lisens.

Sammendrag: Valg mellom plesk og cPanel

Vi håper disse differensieringspunktene vil hjelpe deg å velge riktig kontrollpanel for dine nettadministrasjonsbehov. Begge produktene tilbyr gratis demoer på sine nettsteder, så husk å sjekke dem ut og se om du har en preferanse.

Djevelen er i detaljene. Mens begge panelene utfører lignende funksjoner, er forskjellene deres store nok til å gi enormt forskjellige brukeropplevelser. Noen kriterier – for eksempel bruk av Windows-servere – kan gjøre beslutningen enkel. Andre punkter – som grensesnittdesign – er avhengig av personlig preferanse.

En siste utgave å vurdere: Det anbefales ikke å bytte en server mellom de to panelene. Plesk tilbyr avinstallasjonsskript; cPanel gjør det imidlertid ikke. Det krever omformatering av serveren og installering av operativsystemet på nytt hvis du vil fjerne den. I tillegg kan ikke Plesk-data eksporteres og importeres til cPanel, eller omvendt. Dette gjør det vanskelig å migrere data fra ett panel til et annet, eller fra en vert til et annet.

Så vel med omhu fra begynnelsen, besøk bloggen vår for mer rådgivning om webhotell, og lykke til med administrasjonen av webhotellet ditt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me