En webbserver med tillräckliga resurser säkerställer utmärkt prestanda och användarupplevelse. I den här artikeln kommer vi att diskutera de faktorer som ska beaktas vid uppskattning av storleken och typen av en webbserver. Detta inkluderar hårdvaruressurser som processor, minne och lagring samt andra faktorer som bandbredd, support, säkerhetskopiering, säkerhet, drifttid och mer.


Skala serverresurser

Den totala belastningen på din värdserver beror på operativsystem, serverfunktioner, programvara, applikationer, typ och antal filer och databaser. Andra faktorer inkluderar antalet användare, frekvens av åtkomst, genomsnittlig sidstorlek, säkerhetsverktyg, oavsett om webbplatsen är statisk, dynamisk eller båda osv..

I allmänhet kräver en dynamisk webbplats mer resurser än statiska webbplatser. Detta beror på att lagring och bearbetning av text kräver mindre utrymme och CPU-effekt än bilder, blixt, databaser och andra dynamiska processer. I allmänhet är det bäst att ha lite mer resurser över den faktiska användningen. Detta gör det möjligt för webbservern att hantera högsta efterfrågan eller spikar i trafik och förfrågningar.

Server hårdvarukomponenter

De tre huvudsakliga hårdvarukomponenterna att beakta när du väljer en webbserver är CPU eller processor, minne (RAM) och hårddisk (lagring). Det är dock också viktigt att ta hänsyn till andra faktorer som bandbredd, tillförlitlighet, säkerhet, support, säkerhetskopior och andra problem som hjälper din server att köra effektivt.

Webbserverprocessor (CPU)

CPU hanterar all behandling, beräkningar och logik. För pålitlig och effektiv prestanda kräver servern en eller flera, snabba och kraftfulla processorer med förmågan att hantera och utföra flera uppgifter samtidigt. Vid delad hosting delar de enskilda servrarna samma processor. I dedikerad hosting är det ingen delning, och klienten åtnjuter den fulla kraften hos de enskilda eller flera processorer i den fysiska servern.

Helst leta efter en flerkärnig processor, ju högre kärnor och trådar, desto bättre. Detta gör att den kan utföra många datoruppgifter med hög hastighet och effektivitet.

Processorns användning bör vara högst 80 procent. Annars börjar servern bli långsammare eftersom den står i kö för de flesta uppgifter, varför det tar längre tid att svara på förfrågningar.

Bestämma webbserverns hårddiskstorlek

Storleken på en webbserverdisk beror på faktorer som storlek och typ av webbplats och filer, antal användare och om de sparar data på webbplatsen.

En typisk webbplats kommer att innehålla olika typer av filer i olika storlekar och antal. De flesta webbplatser kommer att ha en blandning av text (HTML), bilder och andra statiska komponenter, såväl som dynamiskt innehåll, som chatt, e-post, kommentarer, databaser och mer.

En dynamisk webbplats som korrigerar data, e-handel, ett forum eller en webbplats med stora mängder bilder, video och andra stora filer kommer att kräva ett större diskutrymme jämfört med en statisk webbplats som innehåller text.

När du beräknar det totala diskutrymmet, se till att du fångar:

 • Operativ system
 • Kontrollpanel
 • tillämpningar
 • Databas
 • E-post
 • Säkerhet och andra verktyg

Om vi ​​antar att den genomsnittliga storleken på en sida är 25 000 kan du lagra 40 sidor på 1 MB utrymme. Så om du har totalt 4000 sidor kommer du att kräva 100 MB.

Om din webbplats kommer att lagra en databas och e-postfiler, se till att du inkluderar dessa när du beräknar lagringskraven enligt ett totalt antal användare.

Om applikationen till exempel är 100 MB och du har 5000 användare, var och en som kräver 1 MB, behöver du 100 MB + (5000x1MB) = 5100 MB eller 5.1 GB för att vara värd för dina databasfiler.

På samma sätt, om du har 100 e-postkonton, var och en som använder 250 MB diskutrymme, kommer du att kräva 100×250 MB = 25 GB.

Det totala diskutrymmet bör vara summan av alla olika data som du lagrar på disken. Den bästa praxisen är att se till att hårddiskanvändning aldrig överstiger 85 procent av tillgängligt utrymme. Detta innebär att du alltid lämnar minst 15 procent ledigt diskutrymme på hårddisken.

Om ditt faktiska totala diskskrav är 30 GB, låt detta representera 85 procent. Som sådan kommer det ideala skivkravet att vara (30/85) x 100 = 35,2 GB. Eftersom du kanske inte får det exakta värdet på marknaden, nöja dig med nästa standardstorlek som en leverantör erbjuder. Till exempel kan du antingen ta en 40 GB eller 50 GB.

Utöver storleken är skivornas hastighet och tillförlitlighet också en kritisk fråga. Moderna lagringssystem förlitar sig allt mer på SSD-enheter i fast tillstånd som vanligtvis är snabbare och mer pålitliga än äldre typer av mekaniska skivor. Vissa värdar ger dig möjlighet att välja typ av skiva, och du kan gå till dessa om du letar efter bättre prestanda och tillförlitlighet.

Kolla också FUP (Fair Usage Policy) som begränsar antalet filer du kan lagra. Till exempel kan du ha 20 GB, 50 GB eller obegränsad lagring, men du kan bara lagra högst 300 000 filer.

Bestämma serverminne (RAM)

Detta ger en tillfällig lagring för data som CPU behandlar, och har en bättre och snabbare läs / skrivprestanda än en hårddisk. Tillräckligt minne minskar serverns behov av att ofta komma åt det långsamma hårddiskminnet.

Välj server-RAM beroende på ditt operativsystem, applikationer, kontrollpanel, säkerhetsprogram, databas och alla andra funktioner som förbrukar minne. Se efter rekommenderade specifikationer och se till att du har tillräckligt med minne för var och en av webbserverkomponenter och funktioner.

Använd helst ett högre belopp än de faktiska kraven för att tillgodose den högsta efterfrågan. Ge en ersättning på cirka 10 procent minne så att du inte tar ut hela mängden under normala operationer. Typiska paket förser servrar med 1 GB, 2 GB, 4 GB, 6 GB eller 16 GB, 32 GB, 64 GB eller mer.

Bestäm bandbreddskraven

Bandbredden avser den totala mängden data som du kan överföra till och från din webbplats per månad. Storleken beror på serveranvändningen, sidornas genomsnittliga storlek samt frekvensen och storleken på klienternas förfrågningar och de svar de får.

Vissa leverantörer har paket med obegränsad eller obegränsad bandbredd medan andra tar ut beroende på hur mycket data du överför, och din webbplats blir otillgänglig när du överskrider gränsen.

Antar att du har en webbplats med en genomsnittlig sidstorlek på 25 kB och förväntar dig 10 000 besökare per månad. Om var och en av besökarna har tillgång till i genomsnitt 10 sidor per månad kommer du att kräva minst 10000 x 25 kB x 10 = 2500 MB eller 2,5 GB bandbredd. Ha alltid extra kapacitet för att säkerställa att din webbplats fortsätter att fungera när det är en extra belastning.

Att välja ett värdpaket

Generellt beror ditt val av värdpaketet på din applikation, miljö och din uppskattning för CPU, minne, lagring och bandbreddresurser. De flesta värdleverantörer har standardserverkonfigurationer med ett brett utbud av alternativ för att låta kunderna välja vad som bäst passar deras krav. De tre huvudsakliga värdalternativen är de delade, VPS och dedikerade.

Delad hosting ger liknande resurser för alla kunder på en enda fysisk server, medan en VPS tillåter anpassning av CPU, diskutrymme, minne och bandbredd. Dedikerad webbhotell erbjuder mer anpassning av hårdvarukomponenterna, och är vanligtvis bäst för den stora organisationen eller kunder som finansiella institutioner, e-handelssajter och andra där säkerhet och hög prestanda är kritiska.

Dedikerade servrar har bästa prestanda och är dyrare. VPS ger bättre prestanda än den delade, men lägre än dedikerad. Det kostar mindre än den dedikerade men mer än en delad webbhotell.

Ibland är det inte lätt att förutsäga serverkraven och prestandan förrän den går live. Oavsett din värd är det viktigt att utföra regelbunden prestationsövervakning för att bestämma användningsnivån och om det finns flaskhalsar på grund av otillräckliga resurser.

Delade värdspecifikationer

Nedan är en typisk delad värd med tre olika alternativ. De flesta anger inte processorn och har vanligtvis 1 eller 2 GB RAM.

VPS-värd

Med en virtuell privat server (VPS) kan du anpassa och välja antal CPU: er, RAM, hårddiskens storlek, bandbredd och operativsystem. Detta är vanligtvis en oberoende virtuell maskin som delar vissa resurser med andra instanser inom en fysisk server men ger bättre prestanda och kontroll än en delad hosting.

Dedikerad värd

Vid dedikerad hosting får en klient en hel fysisk server och har full åtkomst och kontroll över alla resurser. Detta har de bästa optimeringsalternativen och därmed prestanda. Men det är det dyraste och vanligtvis idealiskt för stora organisationer eller de som söker hög prestanda och säkerhet. Typiska specifikationer är som visas nedan.

Dedikerade servrar tillåter kunder att anpassa sitt RAM, hårddiskutrymme och bandbredd beroende på deras krav.

Andra överväganden när du letar efter en webbserver

Även om hårdvaru- och mjukvarukomponenterna avgör prestanda och hastighet på din webbplats, är det bra att leta efter en värd som ger serversäkerhet, enkla uppgraderingsalternativ, säkerhetskopiering av data, hög upptid och tillgänglighet.

 • Leta efter en värd med redundansfunktioner som ett RAID-system som duplicerar innehåll genom att sprida över flera diskar eller lagringssystem. Detta säkerställer att vid hårddiskfel kommer du att återställa de flesta av dina applikationer och data inom en kort tid, följaktligen fortsätta med små eller inga avbrott.
 • Välj en värd som låter dig enkelt uppgradera tjänsten när ditt företag växer och trafiken eller belastningen ökar, eller enkelt växla till en ny värd om du växer ut från deras tjänster.

Slutsats

Otillräcklig serverbearbetningskraft, lagring, minne eller bandbredd kommer att bromsa serverns drift eller orsaka flaskhalsar och usel användarupplevelse. För bättre prestanda är det viktigt att välja de serverresurser som matchar din belastning. Detta bör kunna hantera samtidiga användare och anslutningar och fungera utan avbrott.

Beroende på din budget och framtida prognoser måste du planera väl och besluta om du kommer att uppgradera servern gradvis eller ta upp en stor server som kan tillgodose dina framtida behov. Det andra alternativet är dyrare, och det bästa sättet är att använda en värd som låter dig enkelt öka resurserna när behovet uppstår.

Förutom att dimensionera de viktigaste hårdvarukomponenterna tillräckligt, se till att värdleverantören är trovärdig, pålitlig och kan stödja dina operationer under normala och krävande förhållanden.

Kolla in de tre bästa Bästa webbhotelltjänsterna

FastComet

Startpris:
$ 2.95


Pålitlighet
9,7


Prissättning
9,5


Användarvänlig
9,7


Stöd
9,7


Funktioner
9,6

Läs recensioner

Besök FastComet

A2 Hosting

Startpris:
$ 3,92


Pålitlighet
9,3


Prissättning
9,0


Användarvänlig
9,3


Stöd
9,3


Funktioner
9,3

Läs recensioner

Besök A2 Hosting

ChemiCloud

Startpris:
$ 2.76


Pålitlighet
10


Prissättning
9,9


Användarvänlig
9,9


Stöd
10


Funktioner
9,9

Läs recensioner

Besök ChemiCloud

Relaterade artiklar om hur man gör

 • Hur man skapar en icke-root-användare på din Ubuntu 18.04 VPS eller dedikerade server
  nybörjare
 • Hur man konfigurerar PHP-versioner och -alternativ på cPanel
  mellanliggande
 • Så här använder du filhanteraren på cPanels webbpanel
  nybörjare
 • Hur man fixar "Dödligt fel: Minne uttömt fel" Använda cPanel
  nybörjare
 • Hur man ställer in Kubernetes på en Ubuntu VPS
  expert-
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me