En värld av modern webbteknologi växer otroligt snabbt. Även om vi har fler möjligheter framför oss än någonsin, så utnyttjar vi dem inte alltid – att komma runt grundläggande terminologi verkar vara en av de största utmaningar.


Samma sak händer när vi försöker förstå värdtjänster: nya ord och termer kan vara skrämmande. Vi har utarbetat en kort ordlista för att guida dig i de första stegen mot att bygga ditt förtroende och förståelse för webbhotell.

webbhotell – ett komplex av olika tjänster och funktioner som gör att du kan tilldela en webbplats och alla relaterade filer på webben.

Delad värd – den billigaste och den mest populära typen av webbhotell. När du köper en delad plan får du en del av en server som kan användas för att tilldela en relativt liten webbplats. Delade planer är bra för nystartade företag.

VPS-värd – det gyllene medelvärdet. VPS-värd belönar dig med en större del av en server. I själva verket ger detta dig bättre prestanda och mindre risk för att din webbplats (er) blockeras på grund av dålig servergrannskap.

Dedikerad värd – den mest avancerade lösningen. Du får en hel server – eller till och med ett antal servrar – för att tilldela din webbplats. Dedikerade servrar rekommenderas strikt om din webbplats fungerar med stora databaser eller är värd för många mediefiler.

Cloud Hosting – ett nätverk av servrar som är värd för samma information som kan användas för att öka prestanda på dina webbplatser eller för att justera servrar utan att få din webbplats offline.

server – en kombination av hårdvara och programvara som används för att tilldela din webbplats på webben. Varje server har en grundläggande uppsättning egenskaper: hårdvarukapacitet, bandbredd, operativsystem, RAM, etc..

Datacenter – ett rum där ditt webbhotellföretag håller alla (eller en stor del) av sina servrar. Bra datacentrar är säkra, brandskyddade och har god ventilation.

SEO – en förkortning av sökmotoroptimering, som är en kombination av tjänster som används för att höja rankningen på din webbplats i listorna över sökresultat. SEO-kvalitet beror ofta på värd, t.ex. på den geografiska platsen för dina servrar.

Live chat – det enklaste sättet att kontakta supportagenterna för din webbhotell. De flesta pålitliga värdföretag erbjuder livechatt; med livechatt kan du lösa omedelbara problem som kan uppstå.

Disk utrymme – hårddiskvolym som kan användas för att tilldela din webbplats och alla relaterade filer.

Bandbredd / trafikkapacitet – egenskaperna som definierar trafikhastighet och mängden inkommande och utgående information som kan behandlas av din värdplan.

CPU / Core – en hårdvara som behandlar stora mängder information och uppgifter. Normalt är CPU bara viktig när du köper en dedikerad plan eller en molnplan. I sådana fall, ju mer produktiva kärnor du får, desto bättre är de.

Kontrollpanelen (cPanel) – mjukvara som används för att hantera din värdprogramvara och hårdvara (om möjligt). En kontrollpanel låter dig skapa en webbplats från grunden eller vara värd för en befintlig webbplats med högre effektivitet.

Operativ system – en miljö som används för att installera flera utvecklarverktyg som låter dig administrera din värd och dess funktioner.

RÄD – ett säkerhetssystem som används för att skydda data på dina hårddiskar med hjälp av komplicerad lagring i flera lager.

Server upptid – den tid då servern körs bra och utan fel. Ju bättre drifttid, desto fler användare kan surfa på din webbplats utan problem.

vserver – en term som mest används av molnvärdar för att identifiera en virtuell server. En vServer fungerar som en dedikerad server på grund av speciell teknik som delar upp en riktig server i ett antal virtuella rack.

Offentligt moln – ett moln som använder riktiga servrar och kan dela en serie webbprojekt. Offentliga moln är billigare, men kan inte finjusteras efter dina webbprojekt.

Privat moln – ett moln byggt med servrar som inte delar några andra webbprojekt men ditt. Privata moln är dyra, men de kan ställas in speciellt för att tillgodose dina personliga behov.

e-handel – ett segment av webben som fungerar med onlinehandel. E-handelsprojekt inkluderar eShops, online-auktioner etc. Många webbhotell innehåller olika tjänster för e-handelsprojekt.

Dessa är de mest populära termerna. Förhoppningsvis kan de göra början på ditt webbhotell reseliv lättare och hjälpa dig att förstå principerna för att webbplatsen fungerar bättre.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me